MP Motorsport met een positief gevoel naar Spa

• Gepubliceerd op 30 jul 2014 09:06
  • comments 0
  • Door: Rob Veenstra
Lotus-reservecoureur Marco Sørensen blijft tijdens de laatste races van de GP2 Series in Hongarije in het weekend van 26 en 27 juli indruk maken. Ook in zijn pas derde race-event voor MP Motorsport scoorde de Deense coureur weer punten voor het Nederlandse team.

Slechts een week na zijn fantastische optreden op Hockenheim in Duitsland, waar hij zijn tot nu toe beste vierde plaats behaalde in ronde 12 en een zwaar bevochten negende positie vanuit de achterhoede van het veld in ronde 11, scoorde de GP2-debutant op zaterdag zijn vijfde top tien in even zoveel races in ronde 13 op de Hungaroring.

Nadat hij zich gekwalificeerd had op een halve seconde van de pole position voor de eerste ontmoeting in Budapest, ging Sørensen als negende van start en reed een uitstekende eerste helft van de race aan het stuur van zijn Dallara.

Tot aan zijn verplichte pitstop in ronde 23 wist de Deen op te klimmen tot in de top vijf, om uiteindelijk net buiten de punten op een twaalfde plaats te finishen. Twee safetycar periodes hadden een negatieve invloed op de rijders die gestart waren op medium compound banden, waaronder Sørensen. Na de race steeg hij echter nog twee plaatsen door straffen voor twee rivalen, waardoor hij alsnog in de top tien geklasseerd werd.

Teamgenoot Daniël de Jong startte als zeventiende, hoewel hij in de kwalificatie slechts 0.7 seconde langzamer was dan de polesitter, waaruit de competitiviteit in deze klasse wel blijkt. Ook De Jong reed een fantastische opening van de race met een goede snelheid.

Zich opwerkend naar de top tien toen de pitstops begonnen, bleef De Jong net als Sørensen op de baan en hij lag inmiddels achtste toen hij kort daarna zijn bandenwissel deed. Uiteindelijk finishte de jonge Nederlander als 16e, wat na de race een 14e positie werd.

"Het waren een paar geweldige weken voor Marco en we zijn erg blij met hoe hij zich aan de GP2-auto heeft aangepast", zei MP Motorsport's Tony Shaw. "Hockenheim was fantastisch, vierde was een super resultaat, en door dit weekend weer in de punten te rijden laten we zien dat de snelheid continu daar is. Wanneer het seizoen over enkele weken in Spa verder gaat, willen we weer in de voorhoede vechten."

In ronde 14 op zondagmorgen ging Sørensen van start vanaf de vijfde startrij, met De Jong slechts twee rijen daarachter. Toen de startlichten doofden had de Deen een goede start en hij klom in de openingsronde op tot de achtste positie.

Dicht achter Conor Daly rijdend behield Sørensen zijn achtste plaats tot ronde vijf, toen hij terugviel naar de negende plek. Daar bleef hij tot zeven ronden van de finish, toen hij door Tom Dillmann werd teruggezet naar de tiende positie en in de voorlaatste ronde viel hij nog terug naar de elfde plaats.

De Jong werd na een problematische beginfase van de race helaas teruggeworpen naar de 22ste plaats, maar de Nederlandse coureur vocht hard terug en in ronde 16 reed hij op de achttiende positie. Op tweederde van de race klom De Jong naar de zestiende plaats toen twee concurrenten terugvielen en hoewel ook hij even terugviel naar de achttiende plek, wist hij de zeventiende plaats te heroveren in de laatste ronde toen anderen in de problemen kwamen.

"Daniël deed goed werk in de eerste race, in de kwalificatie was zijn snelheid goed en slechts een paar tienden hadden hem op gelijke hoogte gebracht met Marco, het was een goed optreden", vond Shaw. "Hij had pech bij de start van race twee maar, over het geheel gezien, zijn snelheid was dit weekend competitief en we gaan met een positief gevoel naar Spa volgende maand."